Vymenik - Chladič pivní mladiny
Plátové výměníky tepla ve výrobě piva - chlazení mladiny
Každý, kdo se alespoň jednou pokusil o vlastní výrobu piva, dobře ví, jak náročná je tato činnost. Než se můžete těšit na chuť oblíbeného nápoje, musíte projít několika fázemi - rmutování, filtraci rmutu, vyslazování, vaření brzinky, kvašení, lahvování a zrání. Zrychlení tohoto procesu je možné investicí do plátového výměníku tepla pro domácí pivovarství od Nordic-sklep.pl. Toto zařízení významně urychluje proces ochlazování brzinky po vaření. Před přidáním kvasinek je totiž třeba brzinku ochladit na teplotu 8-12°C v případě spodního kvašení nebo na 15-20°C v případě svrchního kvašení. Použití výměníku pro výrobu piva významně zlepšuje tento proces a urychluje výrobu alkoholu. Toto zařízení je vhodné použít zejména při plánování většího množství nápoje a domácí metody, jako je například ponoření nádoby s brzinkou do nádoby s chladnou vodou, selhávají. Objevte naši nabídku výměníků pro domácí pivovarství a vyberte si vhodný model, který vám pomůže po mnoho sezón jako zařízení s mimořádně dlouhou životností.
Obchod s výměníky tepla používanými ve výrobě piva - Nordictec-shop.cz
Nabídka internetového obchodu Nordic-sklep.pl zahrnuje široký výběr plátových výměníků pro domácí pivovarství. I když je na trhu k dispozici celá řada výměníků tepla, včetně spirálových a trubkových, právě plátové výměníky jsou nejoblíbenější v potravinářském průmyslu - a pravděpodobně mají nejlepší poměr mezi cenou, výkonem a poskytovaným komfortem, protože ve srovnání s jinými typy výměníků nezabírají téměř žádné místo. Pracují velmi efektivně, umožňují rychlé ochlazení horké brzinky nebo jiného kapalinového média a navíc je jejich čištění velmi snadné a bezproblémové. Díky výměníkům tepla dostupným v našem obchodě se proces výroby piva stává mnohem jednodušším a příjemnějším. Doporučujeme se seznámit s naší nabídkou!
Domácí pivovarství - nezbytná zařízení
Jak vzniká pivo? Na toto otázku by většina z nás odpověděla, že z sladu, chmele, kvasnic a samozřejmě vody. Málokdo si však uvědomuje, že k výrobě piva je nutné vybavit se řadou profesionálních zařízení, jako je výše zmíněný plátový výměník tepla k ochlazení pivního brzdného. Nezbytné během vaření piva jsou také následující prvky:
- velký hrnec o objemu cca 30 l;
- dva kvašáky, z toho jeden vybavený kohoutkem;
- teploměr s stupnicí do 100 °C;
- míchadlo na rmut;
- areometr (alternativně refraktometr) k měření hustoty brzdného;
- filtr;
- odvodní hadičky;
- kapslírna;
- dezinfekční prostředky;
- plynový vařič nebo plynový vařák;
- kuchyňská váha.
K čemu slouží výměník tepla během výroby piva?
Výměník tepla pro domácí pivovarství je zařízení skládající se z plechů z nerezové oceli vytvořené s ohledem na potřeby domácích pivovarníků. Jedná se o menší verze průmyslových chladičů používaných komerčními pivovary. Modely dostupné v Nordic-sklep.pl se vyznačují pohodlným ovládáním a snadnou údržbou. Základní funkcí výměníků pro vaření piva je zlepšení procesu chlazení pivního brzdného po chmelení a před přidáním kvasnic.
Přínosy použití plátového výměníku tepla při vaření piva
Mezi výhody chladičů pro domácí pivovarství dostupných v Nordic-sklep.pl patří:
- Rychlost chlazení - s našimi nabízenými řešeními lze pivní brzdné ochladit na požadovanou teplotu již během několika minut, což výrazně snižuje riziko infekce brzdného;
- Snadná údržba - po dokončení práce výměníku pro domácí pivovarství lze snadno vyčistit a připravit ho k opětovnému použití za určitý čas;
- Účinnost - spotřeba studené vody při použití plátových výměníků pro domácí pivovarství je mnohem nižší než u ponorných chladičů.
Jak vybrat deskový chladič piva?
Výměník tepla pro domácí pivovarství je zařízení, které nesmí chybět při domácí výrobě vysoce kvalitního piva. Jak však vybrat vhodný model? Základním kritériem, na které je třeba brát ohled, je plocha plechů, která určuje účinnost jeho práce. Plochu výměníku tepla, do které investujeme, je třeba přizpůsobit zejména množství vyráběného piva a teplotě chladící vody, která bude použita k ochlazení horkého rmutu (zde předpokládáme, že se nejčastěji používá běžná kohoutková voda o teplotě přibližně 15°C). Čím větší množství piva, tím je potřebná větší plocha plechů výměníku tepla - aby proces probíhal efektivně. V případě domácího pivovarství se nejčastěji používají výměníky s chladicí plochou 0,40-1,00 m², které jsou schopné rychle ochladit typické várky o objemu 20-70 litrů horkého pivního rmutu.
Dalším důležitým prvkem při výběru výměníku tepla je jeho konstrukce. Nejčastěji používané jsou deskové výměníky, které umožňují rychlé a účinné chlazení brzdy. Deskové výměníky se skládají z desek, které omývá chladící voda, odvádějící teplo od brzdy. Důležité je také, aby výměník tepla byl snadno čistitelný, což zajistí získání vysoké kvality piva. V podstatě to zaručuje model deskového výměníku.
Dalším kritériem výběru je cena výměníku tepla. Výměníky s větší výkonem jsou obvykle dražší. Proto je dobré zvážit, jaké množství piva se bude vyrábět, a jak často se bude výměník používat, aby byl vybrán ten nejlepší variant.
Shrneme-li to, rozhodnoucí se pro nákup výměníku tepla pro domácí pivovarství, je třeba věnovat pozornost jeho výkonu, konstrukci a ceně. Důležité je také, aby vybraný model byl snadno ovladatelný a čistitelný, což zajistí účinné a efektivní chlazení brzdy a tím vysokou kvalitu finálního produktu.
Chlazení mladiny - jak používat výměník při pivovarnictví
Jak již bylo zmíněno výše, deskový výměník tepla pro domácí pivovarství se skládá ze sady ocelových desek, které omývají proudící kapaliny přes zařízení. V výměníku se pracovní látky nesmí míchat, ale dochází pouze k výměně tepelné energie mezi nimi. Pro zvýšení účinnosti zařízení se doporučuje umístit výměník ve svislé poloze. Pak se připojí hadičky tak, aby byla brzda vtlakována z dolní strany zařízení a chladící voda z horní strany. Tímto způsobem bude voda proudit opačným směrem než brzda (tzv. protiproudní zásada), což optimalizuje výkony. Kanál, který vybereme pro brzdu v případě deskových výměníků Nordic Tec je volitelný, protože kanály mají stejnou propustnost a výkon. Je to definitivně důležitá informace k zapamatování - efektivitu práce výměníků pro výrobu piva můžeme také zvýšit, pokud přečerpáme kapaliny zařízením proti sobě.